Alaselkäkipu

Alaselkäkipu tuntuu eri tavoin

Selkäkivun hoitaminen on vieläkin tyypillisin vaiva, jota kiropraktikon vastaanotolla hoidetaan. Selkävaivoista yleisin on alaselkäkivun hoitaminen. Alaselän kipu ei ole vain tietynlaista, vaan se voi esiintyä hyvin monessa muodossa: Se voi tuntua jatkuvana ärsyttävänä särkynä, tai terävänä ja pahimmillaan jopa halvauttavana kipuna joissain tietyissä asennoissa. Yleensä kipua lähdetään määrittämään, onko se paikallista vai säteileekö se johonkin, esimerkiksi jalkaan. Tärkeää on myös määrittää liittyykö siihen myös puutumista, tunnottomuutta tai voimattomuutta. Kivun kokemus on yksilöllistä, joten se voi tuntua tietyssä pisteessä. Periaatteessa kipu on aina yksilöllinen kokemus ja kipua määrittää, kuinka pitkään se on jatkunut, eli onko kyseessä akuutti vai krooninen vaiva. Myös kivun sijainti, voimakkuus ja tyyppi antavat suuntaviivat vaivan diagnosointiin.

Noidannuoli on yleinen termi, jota kuulee usein käytettävän. Sitä käytetään, kun esimerkiksi nostaa painavaa esinettä ja selkä yhtäkkiä "jymähtää" jumiin. Myös selän äkillinen kiertoliike voi aiheuttaa lumbagon. Osatekijöinä voi vaikuttaa myös esimerkiksi veto.

Alle kolme kuukautta jatkunut alaselkäkipu lasketaan akuutiksi ja voi johtua esimerkiksi nivelistä, lihaksista tai välilevyistä. Pitempään jatkuneessa eli kroonisessa tai säännöllisin välein uusituvassa kivussa on tavallisimmin myös muita tekijöitä, koska krooninen kipu muuttaa aivojen sensorisia ominaisuuksia. Alaselkäkipu on tavallisimmin parhaiten hoidettavissa, kun sitä hoidetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kiropraktiikka tuo yleensä avun nopeasti ja tehokkaasti.

Potilaskertomuksia alaselkäkivusta:

Blogikirjoituksia alaselkäkivusta: