ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Kiropraktikko ja Joulupukki

Julkaistu 12/2012

Päivä oli hyvin tavallinen arkipäivä kiireineen kaikkineen. Vastaanotolla oli sinä aamupäivänä käynyt jo muutamia potilaita kun yhtäkkiä tein merkittävän havainnon. Minulla oli reilun tunnin tauko keskellä aamupäivää! Ja tämä tilaisuushan oli käytettävä hyväksi. Laitoin päättäväisesti aurinkolasit silmille ja harpoin portaita alas suoraan ulos kadulle. Huumaava vapauden tunne suorastaan pakotti tekemään jotain todella repäisevää. Päätin siis lähteä Kauppatorille juomaan torikahvit...

Torilla oli jo varsin täyttä mutta onnistuin saamaan pöydän telttakahvilan aurinkoiselta reunalta. Hetken ajatuksissani istuskeltuani kuulin jonkun tiedustelevan minulta onko pöydässä tilaa. Silmäilin epäluuloisena parrakasta miekkosta joka oli rohjennut häiritä keskittymistäni lokkien lentoratojen analysointiin. Nyökkäsin kuitenkin armollisesti ja niinpä kanssakahvittelijani istahti alas.

Ei kestänyt kauaakaan kun tein havainnon että tämä herrasmies oli keskustelukumppania vailla. Aloitimme keskustelun perinteiseen suomalaiseen tyyliin analysoimalla päivän säätilaa ja aprikoimalla helleaallon keston jatkoa. Jonkin aikaa keskusteltuamme huomasin keskustelukumppanini olevan sangen leppoisa seuramies jonka seurassa aika sujui rattoisasti. Erinäisten aasinsiltojen jälkeen tämä herrasmies paljasti myös ammattinsa. Hän kertoi olevansa Suomen virallinen Joulupukki, joka kiersi ympäri maailmaa tuoden esiin Korvatunturia Joulupukin virallisena kotimaana.

Nyt asiaan oli kuitenkin tullut onneton käänne. Hän oli loukannut selkänsä ja edessä oleva Japanin matka hirvitti jo etukäteen. Tässä oli selkeästi kohtalon johdatusta, ajattelin. Koska tunsin olevani kunniavelassa vanhaa Korvatunturin keisaria kohtaan, päätin auttaa miesparkaa. Lupasin kahvikupposeni luomassa joulutunnelmassa ojentaa auttavan käteni Petteri Punakuonon isännälle ja korjata hänen selkänsä vastapalveluksena kaikista lapsuuden joululahjoista. Pyysin vain yhtä vastapalvelusta. Hänen olisi tultava vastaanotolle Joulupukin asussa. Tästä löimme juhlallisesti kättä päälle.

Seuraavana päivänä tuntui kuin pohjoisen viileä tuulahdus olisi puhaltanut halki odotushuoneen, kun punapukuinen hahmo tallusteli ovesta sisään. Ja kyllä – hän oli kulkenut halki kaupungin joulupukin asussaan.

Kun sanoin että hän olisi toki voinut vaihtaa asun myös klinikalla, tuli vastauksena ystävällinen, vähättelevä kädenheilautus. Joulupukin asu ei kuulemma vuodenaikaa katsonut, vaan oli sopiva tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Totta kai pidin siis oman osani sopimuksesta ja aloin ahertaa joulupukin selän kimpussa kuin joulutonttu verstaassaan. Ei kestänyt kauaakaan kun joulupukki tepasteli jo ympäri huonetta huomattavasti ryhdikkäämpänä. Tyytyväisenä tämä herra sitten poistui vastaanotolta ja huikkasi vielä myhäillen mennessään hyvän joulun toivotuksen. Koko sen päivän minulla oli hyvä ja jouluinen mieli ja ajattelin tyytyväisenä että olin tehnyt oman osani siihen että japanilaiset lapset saisivat nyt mieluisan vieraan kaukaa pohjoisesta.

Hymyni hyytyi sitten seuraavana jouluna kun en saanut juuri yhtään lahjoja. Olinko tyytyväisyyksissäni unohtanut postittaa jokavuotisen kirjeeni Korvatunturille ja luottanut liikaa Joulupukin hyvään muistiin?

Arvon lukijat, tämä tarina on tosi.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund