ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Migreeni - hoitoon kiropraktiikka vai botox-ruiskeet?

Julkaistu 11/2015
Migreeni - hoitoon kiropraktiikka vai botox-ruiskeet?

Kärsitkö sinä tai joku tuttavasi migreenistä? Kun kohtaus tulee, ei pysty keskittymään mihinkään muuhun. Elämä pyörii päänsäryn hallitsemana valoa vältellen ja kohtauksen häviämistä odotellen. Usein särkylääkkeetkään eivät tunnu auttavan. Migreeninehkäisylääkkeillä taas tulokset ovat parhaimmillaankin keskimäärin kohtalaiset.

Helsingin Sanomissa (31.10.2015) oli artikkeli migreenistä. Siinä kerrottiin että uuden Käypä hoito-suosituksen mukaan kroonisesta migreenistä kärsiville suositellaan hoidoksi botox-pistoksia. Botululiinitoksiini eli botox on tunnettu julkisuudesta, kun kilvan arvaillaan kuka julkisuuden henkilö on käyttänyt botoxia. Ehkä joku tulevaisuudessa vetoaakin migreeniin, kun uudet sileämmät kasvot tulevat julki.

Myös kiropraktiikka tehoaa tutkitusti migreeniin. Usein migreenikohtaukset vähenevät radikaalisti sekä niiden kesto lyhenee ja joskus ne häviävät kokonaan. Vastaanotollamme hoidamme usein migreeni-potilaita hyvällä menestyksellä.

Sitten hiukan faktoja migreenistä: Migreeni on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Päänsäryt ovat kohtauksellisia, toispuoleisia ja niiden yhteydessä voi esiintyä auraa, eli esimerkiksi erilaisia näkö- tai hajuaistimuksia. Migreenistä kärsii noin puoli miljoonaa suomalaista ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä. Kroonista migreeniä sairastaa n. 1-2% väestöstä. Vuosittain 2,5%:lla tästä joukosta migreeni muuttuu krooniseksi.

Mitkä sitten ovat eroja näissä hoitomuodoissa?

Ajatellaan ensiksi hintaa. Esimerkiksi tyypillinen hoito botox-pistoksilla maksaa 490€-890€. Sillä rahalla saa aika monta hoitoa kiropraktikolla.

Toisekseen luonnonmukaisuus. Kiropraktiikassa kehon hermotus pyritään saamaan tasapainoon manuaalisella terapialla, eli pyritään korjaamaan syy joka aiheuttaa oireen eli tässä tapauksessa migreenin. Botox-hoidossa potilaan kasvoihin ja niska-hartiaseutuun annetaan 10-30 botuliinitoksiinipistosta. Botuliinitoksiini on hermomyrkky, joka aiheuttaa lihaksen kemiallisen hermotuksen menetyksen (halvaantumisen). Jokainen voi itse miettiä kuinka luonnonmukaista se on.

Kolmantena vertaillaan hoidon vaikutuksen kestoa. Botox-hoidossa luvataan tuloksia 12 viikon ajaksi, mutta vaikutus voi olla pitempikin. Myös kiropraktiikassa vaikutuksen kesto vaihtelee ja se on yksilöllistä. Useimmilla migreenikohtausten määrä ja kesto vähenevät, mutta monella migreeni loppuu kokonaan. Kiropraktiikassa saavutetut tulokset pyritään pitämään tekemällä ennaltaehkäisevää hoitoa.

Miten sitten kannattaisi toimia migreenin hoidossa? Se on aina jokaisen oma päätös, mutta toivottavasti tämä kirjoitus antaa lisää vaihtoehtoja.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund