ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Mikä on Fustra harjoitusmetodi ja mitä sillä voidaan saavuttaa

Julkaistu 05/2013

Fustra-metodi on funktionaalinen harjoitusmetodi, jota käytetään tasapainottamaan kehon lihaksistoa, kehittämään kehonhallintaa sekä parantamaan ryhtiä ja liikkuvuutta.

Fustra-metodin lähtökohtana on ensin aukaista dynaamisia venytyksiä käyttäen lihakset, jotka estävät hyvän ryhdin. Sen jälkeen ryhdytään vahvistamaan heikkoja lihaksia, jotka aiheuttavat epätasapainon vartalossa.

Kun vartalossa olevat ”lukot” on saatu avattua ja heikot lihakset ovat voimistuneet oikeaoppisen kuntoharjoittelun avulla, saadaan aikaiseksi hyvä ryhti, tasapainoinen lihaksisto ja kivuton arkipäivä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole vain harjoitusohjelma selkä- ja niskakivuista kärsiville, vaan tätä metodia käytetään myös huippu-urheilijoiden lihaksiston tasapainottamiseen. Tämän vuoksi Fustra- metodi saavuttaa tuloksia ikää, lajia ja tavoitetta katsomatta.

Koska Fustra –metodissa keskitytään kunkin henkilön yksilöllisiin tarpeisiin, on kyseessä valmennus, jossa voi olla enintään kaksi henkilöä kerrallaan. Harjoittelussa käytetään pääosin omaa kehoa sekä apuvälineinä keppejä, pieniä käsipainoja, tukityynyjä sekä jumppapalloja.

Tässä sitten vielä muutama sananen Fustra PT:n eli mun näkökulmasta: Olen nähnyt mielettömiä tuloksia, jotka on saavutettu Fustran avulla. Eteenpäin kääntyneet olkapäät ovat siirtyneet omille paikoileen tehokkaiden keppiliikkeiden vaikutuksesta, tuoden asiakkailleni hyvän ja vahvan ryhdin. Useat asiakkaistani ovat oppineet käyttämään takareisiä paremmin esimerkiksi juoksussa ja ryhmäliikuntatunneilla.

Fustra-harjoittelu on vaikuttanut hyvän olon kautta siihen, että yksi asiakkaistani on lopettanut tupakanpolton, useaa asiakkaistani se on tukenut painonhallintaprojektissa.

Useat Fustra asiakkaistani käyvät myös kiropraktikolla. Koen että yhdistelmä Fustra ja kiropraktiikka sopivat täydellisesti yhteen, koska liikkeiden teko helpottuu kun selkä ennen harjoitusten alkamista on saatu auki. Molemmat tähtäävät myös samaan tavoitteeseen; tuoda helpotusta elämään, parantaa elämänlaatua ja saada selkäranka oikeaan, mahdollisimman hyvin toimivaan asentoon. Selkäongelmista kärsivät henkilöt ovatkin yleensä saaneet parhaan avun näiden kahden yhdistelmällä.

Eerika Kiuttu, Fustra Personal Trainer

(Ja sitten seuraavana vuorossa kolikon toinen puoli, eli Fustra ohjattavan näkökulmasta)

Kärsin alaselän kivuista yli 10 vuotta ja vaikka säännöllinen treenaaminen auttoi kipuihin, ne toistuivat silti ajoittain. Löysin vihdoin avun kipuihin kiropraktiikasta, akuuttivaihe saatiin korjattua muutamilla käynneillä parin viikon aikana. Seuraavaksi piti saada selkä siihen kuntoon, että kivut eivät tulisi enää takaisin.

Säännöllisten, ylläpitävien kiropraktisten hoitojen lisäksi minulle tehtiin selkäpainotteinen Fustra-ohjelma. Tavoitteena oli erityisesti keskivartalon lihasten vahvistaminen, jotta ryhti saataisiin suoristumaan ja alaselkä rasittuisi jatkossa vähemmän.

Jokaiseen treeniin kuului juoksulämmittely ja avaavat keppiliikkeet, joiden jälkeen tehtiin loput liikkeet mm. kahvakuulalla, jumppapallon kanssa ja käsipainoilla. Treenasimme Fustraa kaksi kertaa viikossa ja vaikka yhden jalan kyykyt, perhosuintiliikkeet kuin jopa keppiliikkeetkin olivat alussa haastavia, kehityksen näissä alkoi tuntea nopeasti. Selkäni alkoi tuntua vahvemmalta ja lähipiirini huomasi kehityksen ulkonäössäni jo muutaman viikon jälkeen.

Kiropraktiikka tuki treenejä: keskustelimme usein Simon kanssa edellisistä Fustra- treeneistä ja jumituksia saatiin avattua nopeasti, niin että olin taas valmiina seuraavaan tehokkaaseen treeniin.

Salilla treenien lomassa mietittiin jumitusten syitä ja Eerika hioi liikkeitäni yksityiskohtaisesti. Hyvin pienillä korjauksilla treenien liikerata saatiin turvalliseksi ja tehokkaaksi. Kiropraktinen hoito tehosti Fustra-treenejä ja auttoi tulosten saavuttamisessa. Nyt jatkuvat kivut ovat osaltani historiaa

Kiinnitän nykyään enemmän huomiota selän asentoon kuin ennen, niin treeneissä kuin toimistossakin ja monet Fustran liikkeistä ovat jääneet osaksi arkeani.

Erika Ahlberg
 

Jos alkoi kiinnostaa, voit päästä kokeilemaan Fustraa esimerkiksi Helsinki Sports Clubilla.

Eerika Kiuttu ja Erika Ahlberg
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund