ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Syö terveellisemmin, osa 2: Kaamosajan terveysherkku - Raakasuklaa

Julkaistu 11/2014
Syö terveellisemmin, osa 2: Kaamosajan terveysherkku - Raakasuklaa

Hyvänmielen herkuttelua raakasuklaalla

Elämme jälleen vuodenaikaa, jolloin konvehtirasiat, tryffelit, piparit ja lukemattomat muut jouluherkut ovat täyttäneet kauppojen hyllyt. Lehdet pursuavat pikkujoulukauden reseptejä, joulun ruokia suunnitellaan ja maistellaan. Jouluna erityisesti makeiden herkkujen syönti lisääntyy, ja miksipäs ei herkuttelu olisi silloin tällöin sallittua. Ongelmat alkavat, kun herkkujen syönti jää päälle, vyötärö alkaa kiristämään, verensokeritasot heittelevät ja terveellisiin ruokatottumuksiin palaaminen on yhä hankalampaa.

Mitäpä jos tänä jouluna herkuttelisitkin hyvällä omallatunnolla ilman epämukavia sivuvaikutuksia? Yhä useampi on maistanut raakasuklaata ja moni varmasti valmistanut sitä itsekin. Raakasuklaan suosiosta huolimatta törmään säännöllisesti kysymyksiin ja ennakkoluuloihin raakasuklaasta -  mitä  se siis oikein on ja miksi se on tavallista suklaata suositeltavampi vaihtoehto?

Raakasuklaa on laadukkaista, prosessoimattomista ja ravinteikkaista raaka-ainesta valmistettua suklaata. Raakasuklaa valmistetaan lämpöhauteessa, jolloin kaakaomassan lämpötila ei nouse missään vaiheessa yli 42 asteen, näin raaka-aineiden kaikki terveelliset vaikutukset säilyvät. Juuri tämän vuoksi raakasuklaa on aivan omassa luokassaan verrattuna muuhun suklaaseen, myös terveellisenä miellettyyn tummaan suklaaseen. Raakasuklaa on maidotonta ja gluteenitonta, eikä sen valmistuksessa käytetä valkoista sokeria. Raakasuklaa onkin mainio tapa yhdistää herkuttelu ja ravintorikkaat raaka-aineet, suklaan tekeminen on hauska tapa rentoutua ja käyttää omaa luovuutta!

Kaakao tekee hyvää mielelle! Se sisältää runsaasti mielialaa kohottavia välittäjäaineita tai niiden rakennusaineta - serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia. Paras tapa valmistaa raakasuklaata on tehdä se kaikessa rauhassa, suklaamassaa maistellen ja haudutellen. Raakakaakaolla on stimuloiva ja piristävä vaikutus, sen sisältämän kofeiinin kaltaisen aineen, teobromiini vuoksi. Siispä jos illalla nautiskeltu raakasuklaa tuntuu vievän yöunet, kannattaa ainakin osa kaakaosta korvata carob jauheella. Carob eli johanneksenleipäpuu sopii tästäkin syystä erinomaisesti lapsille tai niille, jotka ovat herkkiä kaakaon piristävälle vaikutukselle.

Raakasuklaan ravinteikkaat raaka-aineet

Raakasuklaan joukkoon uppoaa helposti erilaiset kehoa ja mieltä hellivät mausteet ja lisukkeet. Joulun aikaan suklaaseen sopivat erinomaisesti mm. aito vanilja, kardemumma, kaneli, chili, appelsiini, inkivääri ja minttu. Varsinainen terveyssuklaa syntyy esimerkiksi lisäämällä suklaaseen mausteeksi jauhettua spirulinaa tai mehiläisen siitepölyä!

Pähkinät ja siemenet, kookoshiutaleet, kuivatut marjat ja hedelmät, marjajauheet sekä esimerkiksi raastettu sitrushedelmän kuori sopivat erinomaisesti raakasuklaaseen. Raakasuklaamassan pohjana käytettävät rasvat ovat kylmäpuristettuja, laadukkaita kasvirasvoja kaakaovoita ja kookosöljyä.  Kaakaovoi on kaakaopavuista puristettu rasva. Kaakaovoipohjainen suklaa on rauhoittava ja pysyy hyvin koossa sulamatta kun taas kylmäpuristettu kookosöljy tuo suklaaseen silkkisen koostumuksen ja tekee suklaan purutuntumasta hieman napsahtavan. Kookosöljypohjainen suklaa on kaakaovoipohjasta energisoivampi, ja sopii erinomaisesti esim. iltapäivään tai ennen treeniä.

Itse  kaakaota voidaan lisätä suklaamassaan monessa eri muodossa. Useimmiten käytetään raakakaakaojauhetta, myös kaakaonibsit ja kaakaomassa sopivat mainiosti. Kaakaossa on runsaasti magnesiumia ja kromia sekä esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, ja C-vitamiinia. Jopa 10% kaakaon painosta on antioksidantteja, kun taas mustikka sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä!

Kotimainen luomuhunaja on erinomainen raakasuklaan makeuttaja. Muita makeuttajia ovat mm. stevia, kookospalmusokeri, ksylitol, kuivatut hedelmät ja marjat  sekä lucuma.

Raakasuklaaseen lisätään usein erilaisia superfoodeja ja jauheita, jotka tuovat ravinteita ja koostumusta suklaaseen. Lucuma on yksi raakasuklaan perus raaka-aineista. Se on perulaisesta hedelmästä tehtyä jauhetta, joka tuo suklaaseen silkkisen maun ja koostumuksen. Maca puolestaan  on voimakas adaptogeeni ja toimii tehokkaasti raakasuklaaseen sekoitettuna. Riisinlesejauhe eli toco sisältää hurjasti E ja B vitamiineja ja tuo suklaaseen maitosuklaamaista makua ja koostumusta.

Kokeile esimerkiksi kirpeän makeaa puolukka-suklaata tai tuunaa oma suklaa haluamillasi lisukkeilla. Raakasuklaa sopii mitä parhaiten joulupakettiin käärittäviksi tai pikkujoulun tarjoiluiksi - tai ihan vain omalla kotisohvalla nautittavaksi.

Kardemummalla maustettu puolukka-mulberry suklaa

1 dl kaakaovoita

½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä

½ dl raakakaakaojauhetta

2 rkl lucumaa

1 rkl kotimaista luomuhunajaa

1 dl hienonnettuja mulbereita

1 tl aitoa vaniljaa

ripaus hienoa ruususuolaa

puolukoita pakkasesta

Sulata rasvat (kaakaovoi ja kookosöljy) vesihauteessa hiljalleen sekoitellen. Jos pidät vesihaudetta hellan päällä, huomaa, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi. Kun rasvat ovat sulaneet, lisää loukkoon hunaja. Sekoittele kunnolla. Lisää seuraavaksi raakakaakaojauhe sekä lucuma ja sekoittele tasaiseksi massaksi. Lisää vielä mausteet ja hienonnetut mulberryt. Tarkista maku ja lisää aineksia tarvittaessa. Kaada valmis massa esimerkiksi silikonisten muffinivuokien/suklaamuottien pohjalla tai laakean lautasen päälle. Ripottele päälle jäisiä puolukoita ja paina niitä hieman, jotta uppoavat jonkin verran massan sekaan. Jäähdytä pakkasessa noin 30 minuuttia, jonka jälkeen napsauttele palat irti muoteistaan tai leikkaa sopiviksi paloiksi. Sulje silmäsi ja nauti luomuksestasi!

Helppo ja herkullinen raakasuklaa

1 dl kaakaovoita

2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 - 3 rkl lucumaa

2 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

½ tl aitoa vaniljaa

ripaus hienoa ruususuolaa

(1/2 dl rouhittuja raakakaakaonibsejä)

(1 tl macaa)

Sulata rasvat vesihauteessa, lisää makeutus ja jauheet ja hämmennä suklaata kunnes koostumus on tasaista. Lisää suklaamuottien pohjalla esimerkiksi 1-2 gojimarjaa tai rusina-pähkinäsekoitusta ja kaada massa muotteihin/lautaselle. Jäähdytä pakkasessa noin ½ tuntia.

Herkullista joulun odotusta!

Leena on Dipl. Ravintoneuvoja, joka pitää ravintoneuvonnan vastaanottoa sekä kursseja ja luentoja aiheen ympäriltä. Leenan intohimona on tuoda asiakkailleen hyvää oloa ja energiaa oikeanlaisen ravinnon kautta. Raakasuklaan tekeminen on helppoa ja hauskaa ja se on kohtuullisesti nautittuna erinomainen tapa siirtää ruokatottumuksiaan astetta terveellisempää kohti.

Raakasuklaan valmistusta pääset opettelemaan ohjatusti esimerkiksi seuraavalla kurssillani, jolloin valmistamme jouluisia suklaaherkkuja.

Jouluinen raakasuklaa workshop

Keskiviikkona 3.12. 2014 klo 18-19.30
Hinta 30 €

Kulosaaren puistotie 42,

00579 Helsinki
Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Ravintoneuvoja Leena Juslenius
info@purenutrition.fi

Lisää tietoa kurssista myös tästä linkitä http://www.purenutrition.fi/workshop/jouluinen-raakasuklaa-workshop/

http://www.purenutrition.fi/

Leena Juslenius
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund