Päänsärky

Päänsärky on vaiva, jota koetaan monella tavoin

Niskaperäinen päänsärky on hyvin yleinen vaiva. Päänsäryn hoitaminen on yksi tavallisimmista syistä miksi kiropraktikkoon turvaudutaan. Tavallisesti päänsärky tuntuu joko takaraivolla tai ohimoiden alueella. Oireet saattavat paheta rasituksessa ja ääriliikkeissä. Niska-hartia-alueen muutkin oireet saattavat liittyä oireiluun. Myös käsissä voi tuntua erilaisia oireita, kuten puutumista.

Tavallisimpia vaivan laukaisevia tekijöitä on huonossa asennossa nukuttu yö, virheliike, liikarasitus, paikallaan pysyvät pitkään jatkuvat asennot jne. Vaivan varsinainen syy on kaularangan nikamien, niska-hartia-alueen lihaksien ja alueen sidekudoksen toimintahäiriöt, joiden yksilöllisestä yhdistelmästä muodostuvat erilaiset oireet. Kaularankaperäinen päänsärky voi esiintyä myös migreenin ja jännityspäänsäryn kanssa, jolloin ne voivat vuorotella tai esiintyä samaan aikaan. Kaularankaperäinen päänsärky on tavallisin päänsärkytyypeistä.

Jännityspäänsärky (tensiopäänsärky). Esiintyy yleensä takaraivon molemmin puolin. Lihasjännitys voi tuntua vanteenomaisena pannan tunteena pään tai yläniskan alueella. Kivun luonne on yleensä jomottavaa särkyä.

Yleensä tähän liittyy myös niska-hartiaseudun lihasten jännittymistä. Pahimmillaan se voi aiheuttaa myös huimausta ja tinnitusta. Myös kasvot tai kädet voivat puutua. Vaivan voi aiheuttaa esimerkiksi yksipuolinen työ tai liikunnan puute.

Potilaskertomuksia päänsärystä: