Katja Lindroos

Kaksi viivaa

Lokakuisena lauantai aamupäivänä tuijotan häkeltyneen iloisena raskaustestin tulosta. Nyt se sitten tapahtui! Olen raskaana! Viikonlopun aikana ajatukset pyörivät tiiviisti testituloksen ympärillä. Miten raskaus etenee? Meneekö kaikki hyvin? Miten pärjään fyysisesti raskaassa työssä mahani kanssa?

Olen käynyt Simon vastaanotolla jo parisen vuotta alaselän jumituksen vuoksi. Vietän työpäiväni jaloilla seisten ja kävellen, viinilaatikoita siirrellen ja lautaspinoja kannellen. Alaselän vaivat ovat olleet minulle kivulias ongelma. Kiropraktiikan avulla en ole juurikaan tarvinnut vahvoja särkylääkkeitä, relaksantteja enkä sairaslomaa. Heti, kun paine alaselässä kasvaa, varaan Simolle ajan. Yleensä kertakäynnin jälkeen oloni on paljon parempi.

Ilouutinen

Seuraavalla viikolla minulla on normaali tsekkauskäynti Simon vastaanotolla. Simo on ensimmäisiä, kenelle uutisesta kerron. Olen huolissani siitä, pystynkö jatkamaan kiropraktikolla käyntejäni raskauden aikana. Simo vastaa minulle rauhoittavasti, että voimme jatkaa selän kiropraktista hoitoa miltei raskauden loppumetreille asti. Olen positiivisesti yllättynyt, että raskaus ei ole esteenä selän hoidolle. Ehdin jo kauhulla miettiä niitä särkylääkkeillä turrutettuja päiviä, kun jokainen väärä liike vihlaisee ilkeästi. Mutta työkykyni ja hyvinvointini, ainakin selkäni puolesta, on siis hoidossa.

Selän hyvinvointi on myös mahassa kasvavalle lapselle hyväksi, kun odottava äiti pystyy täyspainoisesti toimimaan ja liikkumaan. Lenkille lähtee mielellään, kun tuntee itsensä terveeksi. Oman vartalon kuunteleminen on herkemmässä ja halu pitää itsestään huolta on kasvanut. Kukapa äiti ei haluaisi tulevalle lapselleen mahdollisimman hyvää odotusaikaa?

Muutokset vartalossa

Raskaus on nyt edennyt yli puolen välin. Katson saunan jälkeen peilistä itseäni ja ihmettelen uutta vartaloani. Huomaan kasvavan vatsani lisäksi muitakin muutoksia.  Ryhtini on muuttunut, joudun muistuttamaan itseäni useasti suoristamaan selkääni. Alaselkäni on alkanut ylikaareutumaan, joka on tuttu näky raskaana olevilla naisilla. Painopisteeni ei ole enää siellä, missä se on joskus ollut. Suonikohjukin on ilmestynyt jalkaani. Vaikka kaikki muutokset eivät ole imartelevia, hymyilen. Olen tulossa äidiksi.

Käynnit Simon luona jatkuvat niin pitkään kuin mahdollista ja synnytyksen jälkeen laitetaan ryhtivirheet kuntoon. Olen hyvilläni siitä, että olen löytänyt kiropraktiikan ja että hoitomuodot sopivat kaikkiin elämänvaiheisiin ennaltaehkäisten ja hoitaen kehoni hyvinvointia.