Iskias-kipu

Iskias-kipu voi johtua myös SI-nivelen toimintahäiriöstä

Kun puhutaan Iskias-kivusta, tarkoitetaan sillä kipua joka säteilee jompaan kumpaan jalkaan. Kipu on luonteeltaan yleensä terävä piikki, joka tuntuu esimerkiksi tietyissä asennoissa. Riippuen vaivasta, kivun seuralaisena saattaa olla myös erilaisia hermo-oireita kuten puutumisen tunnetta jalassa. Yleensä puutuminen tuntuu tietyllä alueella, mistä voidaan päätellä vaivan alkuperä. Jos vaiva on paha, saattaa jalassa olla myös lihasheikkouden tunnetta.

Iskias-hermo on kehon pisin hermo joka hermottaa suuren osan alaraajasta. Koska hermon vaikutus tuntuu niin monessa kohtaa, siihen kohdistuva ärsytys voi aiheuttaa varsin ikäviä vaivoja. Näitä ärsytystekijöitä voivat olla esimerkiksi välilevyn pullistuma, piriformis syndrooma tai selkäydinkanavan ahtaus.

Jalkaan säteilevä kipu voi johtua myös SI-nivelen toimintahäiriöstä

SI- nivelen toimintahäiriö on yksi yleisimmistä alaselkävaivoista kiropraktikon vastaanotolla. SI- nivelen toimintahäiriössä voi esiintyä monenlaisia oireita. Kipu tuntuu yleensä alaselässä, mutta selkeämmin jommalla kummalla puolella. Kivun puoli voi myös vaihdella. Jos kipu säteilee, tuntuu se yleensä jompaan kumpaan jalkaan, muttei yleensä polven alapuolelle. Kipu voi myös säteillä nivuseen tai pakaraan.

SI-nivel on jäykkä nivel, eli sen ei kuulukaan liikkua paljon. Sen toimiminen on kuitenkin tärkeä osa ihmisen dynamiikkaa. Jos SI-nivelen toiminta häiriintyy, voi sen aiheuttama kipu olla pahimmillaan niin suurta ettei pysty kunnolla edes istumaan.

SI- nivel sijaitsee selän ristiluun ja lantion suoliluun välissä, josta tulee sen suomenkielinen nimi ristiluu-suoliluu nivel. Tavallisimmin käytetty SI- nivel tulee englanninkielen sanoista sacroiliac joint (sacrum= ristinivel & ilium=suoliluunivel).

Potilaskertomuksia iskias-kivusta: