Jenni Piilonen

Kiropraktiikka auttoi migreeniin

Siirryin kolme vuotta sitten lennosta oman taloni muuraustelineiltä tilitoimistoon istumatyöhön. Muutos oli niin radikaali, etten edes osannut suoda ajatusta työergonomialle ja taukojumpille. Kahden kuukauden istumisen jälkeen löysin itseni yhä useammin iltaisin sängystä makaamassa pimeässä huoneessa, valtava päänsärky ja pahoinvointi seuralaisina. Olin täysin tietämätön mikä minulla oli. Pitkän ajan jälkeen mentyäni lääkäriin sain pikaisen tutkimuksen jälkeen auraton migreeni -diagnoosin sekä täsmälääkkeet oireisiin.

Kohtaukset jatkuivat ja säännöllistyivät. Vaikka nautin valtavasti silloisesta elämäntilanteestani, migreeni kuitenkin alitajunteisesti vaikutti tekemisiini ja ajatuksiini. Jaksotin elämääni kahden viikon sykleihin, migreenistä migreeniin. Joskus täsmälääke vei kovan toispuolisen hakkaavan pääkivun pois, mutta toi tilalle sekavuuden ja rajun väsymyksen. Lääkityksestä huolimatta olin edelleen työkyvytön 1-2 vuorokautta. Kipeänä olin paljon mieheni hoidettavana; hän antoi lääkkeet, kantoi sänkyyn, ohjasi vessaan ja jopa peitti kaikki valoraot umpeen.

Myöhemmin jätin vahvat ja epämiellyttävät täsmälääkkeet ja yritin selvitä ilman. Aloin yhdistää istumatyötä ja kipujani toisiinsa ja ymmärsin niiden yhteyden. Toisella lääkärikäynnillä pyysin lähetteen fysioterapiaan ja sain sen. Kävin fysioterapeutin ohjauksessa, mutta migreenit eivät vähentyneet.

Hain aktiivisesti tietoa ja pelkäsin migreenin kroonistuvan. Olin valmis tekemään paljon töitä sen eteen, että löytäisin sopivan lääkkeettömän hoitomuodon. Pitkän etsinnän jälkeen löysin Simo Poutasen sivuille ja pian olinkin jo hänen vastaanotollaan. Kiropraktiikka oli minulle melko vieras käsite, mutta onneksi Simo tuntui asiansa osaavalta, luotettavalta ja kertoi selkeästi hoidon kulusta. Hän valotti, ettei migreenin suhteen ongelmani ollut todellakaan päässä, vaan ihan muualla. En yllättynyt, että selkä ja niska-hartiaseutuni olivat huonossa kunnossa, eikä välilevynpullistumiinkaan enää ollut pitkä matka. Ensimmäiset kolme viikkoa kävin melko intensiivisesti hoidoissa ja sen jälkeen migreeni loisti poissaolollaan peräti kaksi kuukautta. Olin riemuissani harmainakin päivinä ja jopa vähän hämilläni, kun migreenille ei tarvinnut uhrata aikaa. Sain käyttööni runsaasti lisää terveitä päiviä! Olen jatkanut Simon luona käyntiä kuukausittain ja migreenikohtaukset ovat radikaalisti vähentyneet ja muuttuneet lyhytkestoisimmiksi ja lievemmiksi. Migreeni ei enää hallitse ajansuunnitteluani ja sairauspoissaolot töistä ovat selvästi vähentyneet.

Nyt osaan olla kiitollinen tästä koettelemuksesta. Opin muuttamaan elämäntyylini säännölliseksi; syömään, urheilemaan ja nukkumaan paljon paremmin. Kokonaisvaltainen hyvinvointini on lisääntynyt ja minussa herännyt voimakas auttamisen halu ajoi opiskelemaan myös hierojaksi. Kaikki nämä yhdessä kiropraktiikan kanssa ovat olleet avainasemassa tervehtymiseni kanssa. Niin kiitollinen en migreenistä kuitenkaan ole, että surisin sen yhä enenevää poisjääntiä elämästäni. Simo on ollut tässä paranemisessa avainasemassa, kiitos siitä!