ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Kehosi kaipaa vaihtelua

Julkaistu 11/2016

Usein asiakkaitteni kanssa toimiessani painotan myös heidän vastuutaan hoitosuunnitelman onnistumisen kannalta. Aktiivisella kehonhuollolla en tarkoita siis pelkästään venyttelyä tai jatkuvaa putkirullan päällä pyörittelyä tai ”heikon” lihaksen voimantason nostamista. Sillä mikäli pelkkä lihasvoima estäisi kipuja, ei vastaanotollani kävisi ollenkaan urheilijoita tai muuten vain voimakkaita ihmisiä.

Itse kipu sekä jäykkyys ovat usein keskushermostomme suojamekanismi, joka estää meitä (välillä jopa turhaan) käyttämästä kehoamme optimaalisesti. Tavoitteenani onkin aina saada asiakas ymmärtämään, että kivuista on mahdollista päästä eroon sekä antaa heille ”työkalut” millä pystyvät pitämään parempaa huolta itsestänsä. Nämä ohjeet sekä hoitomuodot tietysti ovat täysin asiakaskohtaisia riippuen heidän tilanteistaan sekä tavoitteistaan.

Kipu onkin se yleisin syy mihin etsitään apua vastaanotollani, mutta kipu itsessään ei ole välttämättä aina huono asia. Tietenkin tähän kannattaa aina kiinnittää huomiota eikä jättää täysin reagoimatta, kipu kun on yksinkertaisesti selitettynä hermostomme tapa viestiä kaipaavansa muutosta. Usein henkilön ennakkoluulot sekä käsitykset kivusta ohjaavat heidän päivittäistä toimintaa, lopetetaan kipua aiheuttavat harrastukset tai vähennetään jo vähäistä päivittäistä liikkumista. Nämä muokkaavat henkilön kipukokemusta usein negatiiviseen suuntaa, saatetaan jopa syyllistää itseään sekä potea lievää masennusta tilanteesta. Tällöin koulutetun ammattihenkilön laatima hoitosuunnitelma auttaa heitä kiputilanteen vielä päätyttyä pitämään itsestään parempaa huolta tulevaisuutta varten.

Hoitosuunnitelman tärkeyttä en voisi enempää painottaa, tämä on asia mikä pitäisi kaikkien asiakkaiden saada riippumatta siitä mistä apua on lähtenyt etsimään. Se mahdollistaa asiakkaan ymmärryksen ongelmasta ja miten tätä tullaan hoitamaan, niin passiivisesti kuin aktiivisestikin.

Tuskin kukaan meistä haluaa jäädä yksin potemaan vaivoja tai luopumaan rakkaista harrastuksistamme tai arkiaskareistamme.

Liike on lääke, kunhan tiedetään mitä ollaan tekemässä.

Kiropraktikko Samu Ruoppa luottaa aktiiviseen kehonhuoltoon

Kiropraktikko Samu Ruoppa MSc, D.C

ViaVital Kiropraktiikka ja Terveyspalvelut

Samu Ruoppa
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund