ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Julkaistu 03/2020
Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Eletään tällä hetkellä poikkeuksellista aikaa ja monia jännittää tulevaisuus, talous ja oma terveys. Nyt jos koskaan on tärkeätä pitää huolta omasta terveydestä ja myös inspiroida ja motivoida muita tekemään samoin. Käsien huolellisen pesun ja hihaan tai nenäliinaan yskimisen ja niistämisen lisäksi voi tehdä paljon muutakin. Taudin leviämisen hidastamisen ja estämisen lisäksi voi panostaa oman immuunipuolustuksen vahvistamiseen.

Moni asia vaikuttaa meidän immuunipuolustukseemme; suoliston kunto, mikroravintoaineiden puutostilat sekä ympäristön rasitteet ja ruokavalion mukana kulkeutuvat mikroravinteiden suurkuluttajat esim. valkojauhotuotteet, valkoinen sokeri, transrasvat, einekset, alkoholi ja muut päihteet. Mielentilalla on myös merkittävä vaikutus ihmisen vastustuskykyyn. Eli kun lähdetään vahvistamaan vastustuskykyä, joudutaan ottamaan näitä kaikkia asioita huomioon.

Ruokavalion kautta voidaan vaikuttaa elimistön mikroravinnetasoihin joten aloitetaan siitä miten voit tukea immuunipuolustustasi, yleisellä tasolla, oikeilla ravitsemuksellisilla valinnoilla.

Ruokavalio:

 • Vältä valkoista sokeria ja valkojauhotuotteita niin pitkälle kun mahdollista. Jos joskus kuitenkin haluat syödä jotain makeata, valitse laadultaan parempi vaihtoehto. Käytä valkoisen sokerin tilalle hedelmiä, intiaanisokeria, raakaruokosokeria, hunajaa, kuivattuja hedelmiä, steviaa tai agaavesiirappia. Valkojauhotuotteiden sijaan voi käyttää täysjyvävilja tuotteita.

 • Syö raakoja vihanneksia monipuolisesti joka päivä, mielellään joka aterialla. Pidä mielessä 5 eri väriä lautasella ja sateenkaaren kaikki värit päivässä. Suosi suomalaisia vihanneksia, tuontivihannesten sijaan. Tuoreravinnosta saa runsaasti vitamiineja, kudosrakenteita suojaavia antioksidantteja, kuituja jne.

 • Juo tarpeeksi puhdasta vettä. Noin 1l / 30 painokiloa kohti/ päivä ainakin. Urheilun yhteydessä juodun veden määrää ei lasketa tähän. Kehon energianmuodostus (lihastoiminta ja lämmöntuotanto), ruoansulatus, kuona-aineiden eliminointi ja suolentoiminta vaativat runsaasti vettä.

 • Syö päivittäin immuunijärjestelmää tukevia ja antioksidanttisia marjoja mm. mustikka, karpalo, puolukka, granaattiomena, vadelma, musta- ja punaherukka, seljanmarja, lakka jne.

 • Käytä mielellään myös monipuolisesti yrttejä ja mausteita esim. valkosipulia, kurkuma, inkivääri, oregano, timjami, rosmariini ruuanlaitossa. Monella yrtillä ja mausteella on antibakteerisia ja antiviraalisia vaikutuksia.

 • Muista myös nauttia hyviä rasvoja päivittäin esim. ekstra neitsyt oliiviöljy ja omega 3 pitoisia öljyjä niin kuin camelinaöljy, kalaöljy, hampunsiemenöljy ja pellavansiemenöljy sekä pähkinöitä ja siemeniä. Hyvät rasvat vaikuttavat soluseinämän kuntoon ja elastisuuteen ja sitä kautta solun vastustuskykyyn ja toimintaan.

 • Hapankaali ja muut hapatetut tuotteet (kimchi, kombutsha, miso, jugurtti, boris juoma) sisältävät hyviä maitohappobakteereja, jotka lisäävät suoliston hyvien mikrobiomikantojen määrää ja niiden kautta vaikuttavat meidän vastustuskykyymme. Nauti siis näitä myös mielellään päivittäin moneen otteeseen.

Flunssa kauden suosittelemani ravintolisät buustaamaan vastustuskykyä:

LAADUKAS MONIVITAMIINI

C-VITAMIINI

D-VITAMIINI

L-GLUTAMIINI

PROBIOOTTIT

MAGNESIUM

Ravintolisissä on tärkeätä valita laadukkaita valmisteita ja katsoa että vitamiinit ja hivenaineet olisivat mahdollisimman luonnollisessa muodossa että imeytyisivät tehokkaasti. En anna yleisiä suosituksia annostuksiin, vaan annostukset ovat aina yksilöllisiä ja perustuvat tarvittaessa laboratoriotutkimustuloksiin. Jos haluat tarkempia, yksityiskohtaisempia ohjeita suosittelen että tulet käymään ”Buustaa vastustuskykysi” vastaanotollani niin suunnitellaan juuri sinulle räätälöity lisäravinne-ohjelmaa. (Buustaa vastustuskykysi ravintopaketti -10% alennuksella toukokuuhun asti koodilla BLOGI)

On myös monia rohdoskasveja ja lääkinnällisiä sieniä mitä voit käyttää vastustuskyvyn vahvistamiseen:

 • Pakurikääpä
 • Reishi
 • Punahattu-uute
 • Siankärsämöuute
 • Greipinsiemenuute
 • Oliivinlehtiuute
 • Oreganoöljy
 • Hunaja, propolis ja mehiläissiitepöly valmisteet

Rohdosvalmisteita ja lääkinnällisiä sieniä kannattaa käyttää kuuriluonteisesti.

Tutustu myös vastustuskykyä buustaavan VITAMIN G -juoma reseptiin minun kotisivullani:

https://www.foodwise.fi/recepies/2019/9/23/vitamin-g

Sitä voi nauttia koko flunssa kauden ajan päivittäin ennaltaehkäisevästi tai tehostaa paranemista sillä kun on jo sairastunut.

Ruuan lisäksi seuraavat asiat vaikuttavat ratkaisevasti meidän immuunipuolustukseemme ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme:

Liikunta, erityisesti saastumattomassa ulkoilmassa metsässä ja luonnossa.

Riittävä ja hyvänlaatuinen uni

Stressin hallinta ja taso. Voi muokata ruokavaliota ja elämäntyyliä loputtomiin mutta jos stressi taso on korkea elimistö ei ,muutoksista huolimatta, voi hyvin.

Mieli, immuunipuolustusjärjestelmän toiminta on suoraan sidoksissa elämänasenteeseemme.

On hyvä pitää mielessä että pelko heikentää vastustuskykyämme eikä auta meitä koronavirus pandemiassa laisinkaan. Nyt olisi tärkeätä toimia järkevästi ja noudattaa viranomaisten ja hallituksen antamia ohjeita huolellisesti. Tehdään minkä voimme ja ollaan toiveikkaalla mielellä. Tämäkin menee ohi ja tässäkin tilanteessa voidaan nähdä paljon hyviäkin asioita jos keskitytään niihin. Positiivinen ajattelu vie meidät eteenpäin kun taas negatiivinen ajattelu hidastaa ja yleensä vaikeuttaa asioita.

Entä jos sairastuu? Miten voi tukea elimistöä paranemisprosessissa?

 • Lepää! Tee itsellesi aikaa olla kipeä rauhassa. Älä stressaannu siitä vaan koita nauttia rauhasta mitä se tuo mukanansa. Et voi muuta kun kuunnella kehoasi ja antaa sen parantua omassa ajassa. Eli ota hyvä asento, vedä peitto korviin ja lue joku hyvä kirja tai katso lempi ohjelmasi.
 • Vältä jalostettuja hiilihydraatteja kokonaan. Nyt viimeistään kannattaa jättää kaikki sokerit ja valkojauhotuotteet pois. Tässä vaiheessa ne ei palvele sinua enää millään tavalla.
 • Minimoi myös maitotuotteiden käyttöä, varsinkin hengitystie oireilussa. Maitotuotteet lisäävät limanmuodostusta kehossa.
 • Suosi helposti sulavia tuoreita vihanneksia ja vihannes keittoja syödessäsi. Lisää keittoihin mausteita kuten kurkuma, inkivääri, valkosipuli ja yrttejä.
 • Syö isompia annoksia C-vitamiinia. Kokeile varovasti, pidä vatsa markkerina siitä kun olet päässyt hyvään annostukseen, 1 g joka toinen tunti.
 • SINKKI suihke, voi ottaa käyttöön. On hyvä aina olla kotona valmiina kaapissa. Ota pakkauksen ohjeen mukaan niin kauan kun sinulla on kipeä olo.
 • Punahattu uute / propolis / siankärsämöuute / greipinsiemenuute on myös hyvä aina olla kotona kaapissa, heti kun tunnet ensimmäiset flunssan oireet, ota pakkauksen ohjeen mukaan tippoja tai tabletteja. Lyhentää flunssan kestoa merkittävästi. Näitä voi myös ottaa ennaltaehkäisevästi kun tietää että on flunssaa liikenteessä vaikka ei itse vielä olisi sairastunut.
 • Tuplaa probiootti annos sen aikaa kun olet kipeä.
 • Juo paljon lämmintä yrttiteetä, mihin voit lisätä esimerkiksi inkivääriä ja sitruunaa, ehkä vähän hunajaa.

Yskään: Kokeile imeskellä vähän hunajaa ja/tai BIOMEDIN CAROLUS MIKSTUURAA tai pureskele pieni pala inkivääriä hetken.

Nuhaan / tukkoisuuteen: Kokeile frantsilan nuhanenä tippoja ja/ tai nenäkannun käyttöä.

Hengitystieongelmiin: Voi kokeilla hieroa timjamin eteerinen öljy rintakehälle hengitystieoireita helpottamaan.

Therese Österlund
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni