ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Passiivisuuden hinta

Julkaistu 11/2019
Passiivisuuden hinta

Passiivisuuden hinta

Juttelin tässä taannoin erään tutun juniori-jalkapallovalmentajan kanssa lasten ja nuorten liikunnallisuudesta. Hän kertoi, että työnsä puolesta hän pakostikin seuraa junioreiden liikuntasuorituksia ja nyt hän oli pannut merkille asian, joka oli varsin hälyttävä. Joukkueissa on yhä enemmän poikia, jotka eivät osaa juosta. Ja nyt puhutaan 10-vuotiaista pojista!

Tämä oli minusta käsittämätön asia, koska oma muistikuvani lapsuudesta oli että silloin juostiin koko ajan. Ja jos ei juostu, niin sitten kiipeiltiin, hypittiin, pelattiin eri pallopelejä ja harrastettiin kaikkea mahdollista muuta aktiviteettia.

Mistä tällainen kehitys sitten johtuu? Yhä useammin törmää siihen etteivät lapset enää leiki, vaan enemmänkin pelataan tableteilla, pleikkareilla ja kännyköillä. Ja kun pelataan, niin silloinhan sitä istutaan passiivisesti. Eli leikin on korvannut virtuaalileikki.

Vanha sanonta, että leikki on lapsen työ, pitää edelleen paikkansa. Kun lapsi juoksee, kiipeilee, hyppii ja pomppii, niin hänen hermostonsa kehittyy. Sillä luodaan pohja aikuisuutta varten. Jos tuo pohja jää puuttumaan, niin on vaarana että passiivinen elämäntapa säilyy myös tulevaisuudessa.

Jos keho on jatkuvasti passiivisessa tilassa, alkaa se näkyä kehon kunnossa. Heikko tukilihaksisto ei tarjoa tarpeeksi tukea hyvään ryhtiin ja sitä kautta erilaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat yleistyvät yhä nuoremmilla. Lasten fyysinen toimintakyky heikkenee jatkuvasti. Monella lapsella on nykyisin vaikeuksia jopa mennä kyykkyyn, minkä pitäisi olla lapselle luontainen asento. Jo 16 prosenttia viidesluokkalaisista pojista ei pysty kyykistymään lainkaan. (Valtakunnallinen fyysistä toimintakykyä mittaava Move-mittaus)

Varsinkin näin syksyn pimeällä on paljon helpompaa jäädä sohvalle ottamaan rennosti kuin lähteä ulos liikkumaan. Myös yleinen elämäntyyli kannustaa passiivisuuteen. Hyötyliikunta vähenee kun paikasta toiseen liikutaan sähköpotkulaudoilla ja ruoka tilataan eri sovelluksien kautta ateriapalveluista. Kun ei tarvitse liikkua, niin ei jakseta olla myöskään kovin tarkkoja omasta ruokavaliosta ja ruokatilaukseen saattaakin yhä useammin lipsahtaa pizzoja ja muita herkkuja. Passiivisen elämäntyylin ottaessa huomaamatta valtaa, vain neljännes yli 30-vuotta täyttäneistä suomalaisista on enää normaalipainoisia. Miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia on vähintään ylipainoisia. (FinTerveys 2017-tutkimus)

Tämä tuo mukanaan sairauksia kuten 2-tyypin diabetes, kolesteroliongelmat, kohonnut verenpaine ja monet muut. Tämän kehityksen myötä terveytemme alkaa olla kohta arvokas omaisuus, jonka huomaamme vasta kun se on kadonnut. Elämä on koko ajan helpompaa, mutta ihmiset voivat yhä huonommin.

Tuki- ja liikuntaelin sairaudet ovat mielenterveysongelmien lisäksi yleisin syy työpoissaoloihin. Tämä on pitkälti seurausta vallitsevasta kehityksestä. Monesti kun on kipuja ja jomotuksia, ei tee mieli lähteä liikkumaan. Ja mitä enemmän liike vähenee, sitä enemmän keho passivoituu ja kierre on valmis.

Asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen, mutta pienet valinnat ratkaisevat paljon isossa kuvassa. Otatko sen sähköpotkulaudan vai käveletkö kauppaan, menetkö hissillä vai käytätkö portaita, annatko tylsistyneelle lapselle tabletin vai jalkapallon pelaamista varten, otatko selkäsärkyyn kipulääkkeen vai annatko ammattilaisen hoitaa selkääsi parempaan kuntoon. Valinta on sinun.

Kiropraktiikassa keho pyritään saamaan heräteltyä liikkumaan oikein. Mitä enemmän keho on liikkeessä, niin sitä todennäköisemmin kivut sen myötä vähenevät. Ja selväähän on että mitä vähemmän kipua, sen mukavampi on itsekin liikkua ja olla aktiivinen. Liikunnan jälkeen olo ja mieli ovat tavallisesti hyvät, niin samalla myös syömisen laatuun tulee kiinnittäneeksi enemmän huomiota. Näin positiivinen kierre on valmis syntymään.

Kun tänä iltana katsot ulos ikkunasta ja aprikoit sohvan ja lenkkipolun välillä, niin muista että pienikin liikuntasuoritus on parempi kuin ei mitään. Ja seuraava kerta meneekin jo helpommin.

Passiivisuuden hinta on sinun sekä lapsesi terveys.

Liike on lääke.

Simo Poutanen

Kiropraktikko, D.C.

ViaVital Kiropraktiikka ja Terveyspalvelut

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund