ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Kuinka monta hoitokertaa tarvitset tullaksesi terveeksi?

Julkaistu 05/2016
Kuinka monta hoitokertaa tarvitset tullaksesi terveeksi?

Montako hoitokertaa vaaditaan että tulee terveeksi

Tämä on ikuisuuskysymys - ja riippuen vastaajasta siihen tulee usein eri vastaus. Kysymys on mielenkiintoinen siinä mielessä, ettei siihen ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Aina voidaan puhua keskimääräisistä hoitokertojen määristä, mutta nämäkin vaihtelevat hyvin yksilöllisesti riippuen henkilön vaivasta sekä taustasta. 

Hyvin olennainen asia on myöskin ihmisen tavoite terveytensä suhteen. Onko riittävää että kipu häviää vai haetaanko kokonaisvaltaista parannusta yleiseen terveydentilaan. 

Jokainen myös määrittelee terveydentilansa yksilöllisesti. Toiselle se tarkoittaa juuri kipujen poistumista, mutta toinen haluaa saada koko kehon potentiaalin käyttöönsä ja nauttia esimerkiksi parantuneista urheilusuorituksista, keventyneestä olosta ja parantuneesta ryhdistä. 

Eri kiropraktikot katsovat erilaisia asioita arvioidessaan kehon kuntoa. Jollekin kunnon mittari voi olla postiivinen tulos lihastestissä tai muussa hermoston kuntoa mittaavassa testissä, toiselle on tärkeää liikkeen parantuminen tai parantunut ryhti ja kolmas taas katsoo pelkästään kivun poistumista. Ei voi kiistatttomasti sanoa että toinen on väärä tapa ja toinen oikea. Kysymys on aina katsantokannasta sekä määritellyistä tavoitteista. 

ViaVitalin filosofia painottaa enemmän saavutetun terveyden ylläpitämiseen kuin yhä uudelleen toistuvien selkävaivojen helpottamiseen. Hoidon jatkamisesta puhutaan aina yksilöllisesti jokaisen kanssa erikseen.

Jotta kysymyksen luonteen hahmottaa paremmin, voidaan sanoa että kysymys on samanlainen, kuin jos sinulta kysyttäisiin montako päivää on kesässä. Toinen katsoo asian kalenterista rastittaen pätkän kesäkuusta elokuun puoliväliin, kun toinen taas laskee mukaan vain aurinkoiset hellepäivät. Kumpi heistä on siis oikeassa?

Kun hoitosuunnitelmaa aletaan tekemään, niin henkilön sekä vaivan taustalla on suuri merkitys. Valitettavasti mitä pitempään vaiva on kestänyt, sitä enemmän työtä vaatii myös muutoksen aikaansaaminen kehoon. Jos esimerkiksi selkäkipuja on jatkunut useamman vuoden, ei voida olettaa että yksi tai kaksi käyntiä kiropraktikon hoitopöydällä aikaan saa maagisen taikatempun, joka poistaa kaikki ongelmat. 

Myös henkilön ikä ratkaisee. Nuorella henkilöllä hermosto toimii nopeammin ja mitä enemmän vuosia on mittariin kertynyt, sitä hitaampaa on myös muutos.

Usein vaivat alkavat niin salakavalasti ja pikku hiljaa, että niihin ehtii tottua. Kipu sekä jäykistynyt keho otetaan ikään kuin annettuna asiana. Usein vasta muutaman hoidon jälkeen huomaakin ettei kehoa itse asiassa kolota enää ja askel nousee kevyemmin. 

Tervetuloa siis tarkistamaan milloin alkaa sinun kesäsi alkaa ja kauan se jatkuu.

10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund