ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Lihasepätasapaino ja toimintahäiriöt alaselkäkipujen aiheuttajana

Julkaistu 03/2015

Alaselkäkivut ovat tutkitusti yleisin syy, jonka takia ihmiset hakeutuvat kiropraktikolle. Eri arvioiden mukaan 60–90 prosenttia ihmisistä kärsii alaselkäkivuista jossain elämänsä vaiheessa. Alaselkäkivun aiheuttajia on lukuisia, kivut saattavat aiheutua esimerkiksi lihaksista, nivelistä, luustosta tai nivelten tukirakenteista. Oireet voivat olla myös hermoperäisiä, sisäelinperäisiä tai esimerkiksi vakavan patologian kuten kasvaimen aiheuttamia.

Potilaan turvallisuuden ja hoitosuunnitelman kannalta onkin tärkeää ensin selvittää mikä kivun aiheuttaa. Riippumatta kivun aiheuttajasta, usein syntymekanismina on kuitenkin kehon virheellinen toiminta ja asento, joka pitkittyessään johtaa erilaisiin kiputiloihin sekä kudosvaurioihin. Nykypäivänä Tules (tuki- ja liikuntaelin) vaivojen hoidossa pyritäänkin kiinnittämään yhä enemmän huomiota ongelmien syntymekanismeihin ja niiden korjaamiseen, kuin pelkkien oireiden minimoimiseen.

Useimmiten alaselkäkivuista kärsivillä ei ole taustalla mitään akuuttia traumaa, joka olisi kivun aiheuttajana, vaan kivut ovat tulleet pikkuhiljaa pitkäaikaisten staattisten asentojen kuten istuma- tai seisomatyön seurauksena. Myös urheilijoilla alaselkävaivat ovat yleisiä, mutta silloinkin syynä on usein toimintahäiriöistä johtuva vääränlainen kuormitus. Pitkään jatkunut epätasainen ja virheellinen kuormitus johtaa siihen, että ylikuormittuneet lihakset kiristyvät/lyhenevät ja vastaavasti liian vähälle käytölle altistuneet lihakset heikentyvät. Tästä aiheutuva kehon lihasepätasapaino usein pahentaa jo olemassa olevia oireita ja pitkään jatkuessaan aiheuttaa oireita myös muihin kehon osiin.

Tyypillistä alaselkäpotilaille on keskikehon- ja lantionalueen lihasepätasapaino. Pitkäaikainen yhtäjaksoinen istuminen johtaa muun muassa kireyteen lonkankoukistajissa ja selänojentajalihaksissa, kun taas vastaavasti pakara- ja vatsalihakset heikentyvät. Tyypillinen alaselkäpotilaan asento onkin tästä johtuen eteenpäin kääntynyt lantio ja ylikorostunut lannerangan lordoosi eli notkoselkäisyys. Lantio saattaa myös olla kiertynyt ja edestäpäin katsottuna vinossa, joka usein aiheuttaa toiminnallista jalkojen erimittaisuutta sekä skolioosia.

Miten tämä sitten aiheuttaa? Lantionseudun toimintahäiriöt ja virheasennot aiheuttavat vääränlaista kuormitusta SI-nivelille, fasettinivelille, välilevyille, nivelkapseleille, lihaksistolle, nivelsiteille ja luustolle, jotka kaikki saattavat toimia kipugeneraattoreina. Kuten tekstin alussa mainitsin, kivunaiheuttajia voi olla monia, mutta syntymekanismi on usein sama, eli kehon virheellinen toiminta. Pysyvien hoitotuloksien saamiseksi onkin tärkeää, että hoidon lähtökohtana on kehon toiminnan palauttaminen eikä pelkkä kivun lievitys, sillä särkylääke ei näitä ongelmia ratkaise.

Mikäli sinä kärsit alaselkäongelmista, kannattaa apua kysyä ammattilaiselta. Kiropraktisella hoidolla on tutkitusti saavutettu hyviä hoitotuloksia alaselkäkipujen hoidossa ja potilastyytyväisyys on korkea. Kehon toiminnan palauttaminen ja sitä kautta oireiden helpottaminen on hoidon ensisijainen päämäärä. Teemme hoitosuunnitelman aina potilaskohtaisesti yksilön tarpeiden mukaan, tähän vaikuttavat monet seikat kuten kivun pitkittyneisyys sekä intensiteetti. Pääsääntöisesti voi sanoa, että mitä aikaisemmassa vaiheessa paranemisprosessi saadaan käyntiin, sen nopeammin myös oireet lieventyvät. Ongelmien pitkittyessä ja kivun kroonistuessa myös paranemisaika usein pitenee. Akuuttivaiheen jälkeen kun oireet ovat hellittäneet, on tärkeää ohjeistaa potilasta ennaltaehkäisevästi muun muassa erilaisten harjoitteiden ja paremman ergonomian avulla. Myös säännöllinen tarkistus kiropraktikolla on suositeltavaa, jotta kehon toiminta säilyy optimaalisena, eikä uusia kiputiloja näin pääse syntymään.

Joona Konga

Kiropraktikko D.C

ViaVital Kiropraktiikka- ja Terveyspalvelut 

Joona Konga
10/2024

Kiropraktiikka ja koliikki: Vauvan itkun piilevien syiden hoitaminen

Vauvan koliikki on jo pitkään saanut vanhemmat tuskastumaan. Koliikkia esiintyy jopa 21%:lla vauvoista ja koliikki on yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi vanhemmat kääntyvät lääkärin puoleen vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Vaikka koliikin tarkka syy on edelleen epäselvä ja monet eri tekijät saattavat vaikuttaa siihen, tutkimukset viittaavat siihen, että koliikki saattaa liittyä vauvan kehon toimintaan, erityisesti yläkaularangan alueella.

Tästä tekstistä löydät tietoa koliikista uudenlaisesta näkökulmasta ja opit myös laajemmin vauvan epämukavuuksien syistä ja hoitamisesta.

Rosita Aflatuni
Rosita Aflatuni
Kiropraktikko, D.C.
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni