ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Syö terveellisemmin, osa 1: Paleoruokavalio

Julkaistu 01/2013

(Tämä kirjoitus oli tarkoitus julkaista yhtäaikaa Helsinki Paleon ja Viavital Kiropraktiikan sivuilla joulukuussa. Johtuen aikataulullisista ongelmista, julkaistaan kirjoitus tässä blogissa vasta tammikuun puolella)

Hyvinvointia paleoruokavaliosta

Paleoruokavalio on erittäin tehokas tapa hallita painoa, lisätä energiaa ja parantaa suorituskykyä. Sen on myös todettu vähentävän erilaisten kipujen, vaivojen ja tautien oireita tai jopa parantavan ne kokonaan. Esimerkkeinä sairauksista, johon paleoruokavaliolla on voitu vaikuttaa joko käytännön havaintojen tai tieteellisten tutkimusten perusteella ovat:

Metabolinen oireyhtymä  ja 1- ja 2-tyypin diabetes, sydänsairauksien riskitekijät, erilaiset epämääräisinä pidetyt suolisto-ongelmat, autoimmuunisairaudet ja krooniset tulehdukset.

Paleoruokavaliossa painopiste on ravinteikkailla, mahdollisimman vähän prosessoiduilla ruoilla. Ne ovat herkullisia, ravitsevia, monipuolisia sekä helppoja valmistaa. Paleoruokavalio pohjaa evoluutiobiologiaan: kasvoimme lajina luonnollisia ruokia syöden yli kahden miljoonan vuoden ajan. Tänä aika kehittyi nykypäiviin asti säilynyt genetiikkamme ja metabolinen koneistomme. Paleoruokavaliota voisi siis nimittää ihmiselle lajityypilliseksi alkuperäiseksi ruokavalioksi.

Perustuen useisiin tietolähteisiin, kuten antropologisiin ja historiallisiin aineistoihin sekä tieteellisiin tutkimuksiin, paleotyyppistä ruokavaliota syövät metsästäjä-keräilijät ja muut luonnollista elämäntapaa noudattavat kansat ja heimot ovat vanhaan ikään asti käytännössä vapaita kroonisista sairauksista ja he ovat ulkonäöltään urheilullisia, lihaksikkaita ja vähissä rasvoissa.

Nykyään yli 70% länsimaalaisten ihmisten ravinnosta tulee ruoista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia, kuten viljat ja maitotuotteet. Vaikuttaisi siis, että modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet, on useimpien kroonisten tautien taustalla.

Paleoruokavalioon yhdistyy luontevasti myös muu hyvinvointia tuottava elämä, kuten riittävä ja laadukas uni, fyysinen aktiivisuus ja liikunta, kullekin yksilöllisesti sopivat stressinhallintatavat, kehonhuolto ja läheisten kanssa vietetty laatuaika.

Paleoruokavalio on helppoa toteuttaa kaikkialla arjessa ja juhlassa, sillä myös ravintoloista saa aina tilattua paleoruokavalion mukaisia ruokia.

Paleoruokavalio yhdistettynä terveyttä tuottaviin elämäntapoihin on todella tehokas keino kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin löytämiseksi!

Jaakko Savolahti

Personal trainer
MovNat-ohjaaja
Tekniikan lisensiaatti

Helsinki Paleo

Kiinnostuitko? Katso lisää paleoruokavaliosta osoitteesta www.helsinkipaleo.com. Vuoden 2013 alussa käynnistyy Jaakko Savolahden järjestämä Pikku Hiljaa Paleoon ryhmävalmennus, josta saat lisää tietoa osoitteesta www.jaakkosavolahti.com

Jaakko Savolahti
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund