ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Hyväntekeminen

Julkaistu 11/2012

Onko sanoilla Hyväntekeminen ja Hyväntekeväisyys eroa? Itselleni niissä on selkeä eroavaisuus. Jos puhutaan hyväntekeväisyydestä, tulee mieleeni kadulla jalankulkijoita kalastelevat feissarit, jotka tyrkyttävät milloin mitäkin hyvää asiaa. Tämähän on erittäin hyvä tapa tuoda hyväntekeväisyys suoraan käsiemme ulottuville. Mutta… oma puolustusmekanismini aktivoituu kuitenkin nykyisin ehkä jopa liian herkästi kun näen kadulla tällaisen nykyajan hyväntahdon lähettilään. Vaikka asia olisi kuinka hyvä ja tärkeä, niin olen oppinut että kiltisti kuuntelemaan jääminen lyhentää jo muutenkin lyhyen ruokataukoni minimiin, joten mutisen melkeinpä vaistonvaraisesti: ”Sori, ei oo nyt aikaa..”

Sen sijaan hyväntekeminen on mielestäni asia joka kuuluu jokaiseen päivään. Se useinkaan maksa mitään, sillä sitä voi tehdä vaikka pitämällä ovea auki perässätulijalle tai laittamalla roskan roskakoriin eikä heittämällä sitä kadulle. Monesti pelkkä hymy voi jo tuoda toiselle hyvän mielen.

Myös kulutusvalinnoillaan voi tehdä hyvää. Olen itse alkanut suosia luomua ruokatuotteissa koska minua on informoitu miten paljon parempaa se on oman terveyteni kannalta, sekä myös eettisesti esimerkiksi luomutilalla elävälle kanalle jonka ei tarvitse kärsiä kurjissa olosuhteissa. Omilla valinnoillaan voi siis vaikuttaa mihin suuntaan tuottajat kehittävät tuotteitaan. Ensi kerralla kaupassa voikin miettiä valintaansa sen yhden hetken kauemmin.

Omassa työssäänkin voi tehdä hyvää. Myyjä, joka auttaa asiakasta löytämään tämän haluaman tuotteen tai bussikuski, joka ei kaasuta pysäkiltä juuri kun matkustaja on astumassa bussiin, saattaa pelastaa kyseisen ihmisen päivän. Omassa työssäni onkin tärkeänä motivaationa se vaikutus joka minulla on mahdollisuus tehdä ihmisten elämänlaatuun. Se vaikutus voi olla vuosia jatkuneen kivun poisto tai tieto siitä kuinka potilas on voinut taas aloittaa lempiurheilulajinsa pitkän tauon jälkeen. Se hyvä mieli joka sellaisesta palautteesta tulee tuo aina lisämotivaatiota.

Näin siis hyvän tekeminen on usein vuoroittaista ja luo hyvää mieltä molemmin puolin.

Nyt tapetilla on tietenkin Movember jossa kasvatetaan viiksiä hyvän asian eli miesten eturauhassyövän tutkimuksen rahoittamiseen.

Osalla tietenkin osittaisena motivaationa saattaa olla hyvä syy kasvattaa kerrankin pensselit nenän alle oikein luvan kanssa. (En tietenkään tunnusta kuuluvani tähän joukkioon.)

Niin tai näin, hyvän asian puolesta kuitenkin!

Loppukevennyksenä ohessa eräs Mo Bro kolmeviikkoisten ”kalapuikkojen” kera.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund