ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Ketä varten kiropraktiikka oikein on?

Julkaistu 10/2014

Puhuin kerran kesällä puhelimessa ystäväni kanssa. Hän kertoi ettei ollut voinut treenata kunnolla, koska oli loukannut selkänsä salilla treenin aikana. Kun kyselin vaivasta tarkemmin, selvisi että kyseessä oli varsin tavallinen urheilijan selkävaiva. Kun sitten kysyin miksei hän ollut soittanut minulle ja tullut hoidattamaan selkäänsä, kuului vastaus: "Ai hoidatsä tällaisiakin vaivoja?" Muutama viikko sitten kuulin toiselta ystävältäni että tämä samainen kaveri oli taas telakalla mutta tällä kertaa tenniskyynärpään takia. Tuliko yhteydenottoa?

No, mitä veikkaatte?

Eikä hän ole suinkaan ainoa laatuaan. Kun olin käymässä sisareni luona, sattui hänkin mainitsemaan kipeästä tenniskyynärpäästään, joka oli vaivannut kuulemma jo kuukausia. Vaiva oli äitynyt jo niin pahaksi, ettei hän pystynyt nostamaan edes maitopurkkia. Ja taas sama hämmästys kun selvisi että tällaisia vaivojahan minä siis myös oikeasti hoidan. 

No eipä siinä mitään, improvisoimalla ja huonekaluja hyväksikäyttäen, saatiin koostettua tilapäinen hoitotila jossa ensiapu saatiin toimitettua. Kiropraktikon työkalupakki ei paljon paina ja mielikuvitusta hyväksikäyttäen hoitohuoneen saa tarvittaessa hyvinkin nopeasti perustettua.

Parin päivän päästä sisareni soitteli ja ihmetteli miten nopeasti vaiva oli helpottanut. Hän oli kuulemma kokeillut kaikkea mahdollista kinesioteippauksesta ja hieronnasta useisiin särkylääkekuureihin eikä mikään ollut auttanut. Tämän jälkeenkään kyynärpää ei ole kuulemma enää kipeytynyt vaan paranemisprosessi on jatkunut edelleen.

Minulla itselläni on tunne että aina kun keskustelen ihmisten kanssa, johtavat keskustelun raiteet aina jotenkin kiropraktiikkaan. Tästä johtuen pyrin itse aktiivisesti välttelemään koko aihetta keskustelussa. Silti minua jaksaa aina hämmästyttää se, että tästä huolimatta lähipiirini hämmästyy kerta toisensa jälkeen kun kuulee että kiropraktiikka voi auttaa myös juuri heidän vaivaansa. 

Jos minua lähellä olevat ihmiset ovat näin ihmeissään, miten voisin olettaa että muut ihmiset osaisivat hakea apua vaivaansa juuri kiropraktikolta.

Nykyisin on helppoa kun on netti ja google ja jokainen meistä voi hakea tietoa lähes mistä tahansa aiheesta. Kun googleen naputtelee sanan "selkäkipu" ja sen hoito, tulee vastaan lähes rajaton tarjonta eri hoitomuotoja. Miten tästä viidakosta osaa löytää sen itselleen sopivimman hoitomuodon? Voihan aina esimerkiksi järjestelmällisesti tutkia eri hoitomuotoja ja mitä niistä on kirjoitettu, tai esimerkiksi kysyellä tutuilta heidän kokemuksistaan.

En kuitenkaan tässä ala julistamaan että kiropraktiikka on ainoa autuaaksi tekevä hoitomuoto. Tärkeintä on että yleensä hoitaa kehoaan eikä vaan jäädä odottelemaan ihmeparantumista. 

Jos sinulla on vaivoja, niin tee siis itsellesi palvelus ja ole aktiivinen sen hoitamisessa. Kyseenalaista kipulääkkeiden tarjoama helpotus ja ota selvää miten vaivasi syy saadaan korjattua. 

Tainnutettu kipu ei ole sama asia kuin parantuminen.

Tervetuloa myös kokeilemaan mitä 'taikoja' kiropraktiikka voi sinulle tehdä.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund