ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Kiropraktiikka maailmalla, osa 1: Berliini

Julkaistu 09/2012

Berliini on valtavan kokoinen kaupunki jonka opin kantapään kautta, tuskaillessani matkan hidasta edistymistä Friedrichshainista Bundezplatzin asemalle. Olen sopinut tapaamisen Dr. Laura Groomin kanssa 13.40 Chiropraktik Zentrum Berlinin tiloissa. Olin varannut matkaan vajaan tunnin. Ajatuksenani oli että ehtisin ennen tapaamista silmäillä klinikan tiloja, mutta istuessani metrossa viimeistä edellisellä matkaosuudella ollen jo siinä vaiheessa myöhässä, tajusin sen olevan turha toivo.  Vaikka joudun kertaalleen kysymään neuvoa läheisestä kahvilasta, en ole lopulta kuitenkaan kuin reilun vartin myöhässä.

Klinikka sijaitsee hiljaisella sivukadulla, siistissä laitakaupunginosassa eikä vastaa lainkaan odotuksiani. Kai olin odottanut graffiteja ja rennon coolia rähjäisyyttä.

Vastaanottoapulainen tulee avaamaan ja kertoo että Dr. Laura on jo odottanut minua. Tunnen oloni heti tervetulleeksi ja pääsemmekin samantien leppoisan jutustelun alkuun. Dr. Laura on alun perin Australiasta jossa hän on opintonsakin suorittanut.  Erinäisten yhteensattumien kautta hän on asettunut Berliiniin jossa hän on työskennellyt vajaat kolme vuotta.

Kiropraktiikka Saksassa ja etenkin Berliinissä on erikoisessa asemassa. Koko valtavankokoisessa kaupungissa ei ole kuin yksi virallinen kiropraktikkoklinikka ja sielläkin työskentelee vain kaksi kiropraktikkoa. Kun tiedustelen syytä tähän, alkaa Dr. Laura valottaa minulle tilanteen taustaa. Maailmanlaajuisesti kiropraktikon tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, mutta monissa maissa nimikettä ei ole suojattu. Suomessakin nimike suojattiin vasta alkuvuonna 2008. Saksassa ongelmana on lainsäädäntö, joka sallii jokaisen suorittaa eräänlaisen terveysalantutkinnon (Healing Practiser Exam), jonka läpäistyään on laillistettu toimimaan terveysalalla.

Saksassa on vallalla kaksi rinnakkaista titteliä, koulutettu Chiropraktor ja lähes kouluttamaton Chiropraktiker. Terveystutkinnon läpäissyt henkilö voi käyttää titteliä Chiropraktiker, kunhan on suorittanut muutaman viikonloppukurssin. Tavalliselle muurin varjossa kasvaneelle Berliiniläiselle näissä nimikkeissä ei ole suurempaa eroa, paitsi hinta ja lopputuloksen laatu. Jotain tilanteen nurinkurisuudesta kertoo myös se, että Chiropraktikerit ovat puuhaamassa omaa koulua Saksaan, jolla he saisivat omaa asemaansa sementoitua. Erikoista on myös se, että Saksassa myös lääkärit ovat oikeutettuja käsittelemään selkärankaa ja koulutetuilla kiropraktikoilla onkin usein kädet täynnä töitä kun he korjaavat taitamattomasti tehtyjä manipulaatioita.

Kun pyydän muutamia esimerkkejä Chiropaktikereiden aikaansaannoksista, kertoo Dr. Laura eräästä potilaastaan joka oli mennyt tällaiselle ”kiropraktikolle” hoidattamaan migreeniään. Hoito-ohjeeksi migreeniin tämä ”Viikonloppu-Chiropraktiker” oli neuvonut potilasta imemään peukaloaan. Ja jos tämä ei auttaisi, tulisi potilaan imeä peukaloaan kovemmin. Eipä ihme että Chiropraktereiden hinnat siellä ovat halvempia..

Lopuksi vielä muutama vangittu hetki Berliinistä.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund