ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Kiropraktiikka raskauden aikana

Julkaistu 01/2013

Kiropraktiikka antaa erinomaisen tukijalan keholle kaikissa elämänvaiheissa aina lapsuudesta eläkeikään saakka. Mutta kysymys joka askarruttaa monia on kiropraktikolla käyminen raskaana ollessa. Tässä olen aina korostanut että raskaana oleva ei pelkästään saa käydä hoidossa, vaan hänen ehdottomasti tulisi hoidattaa kehoaan säännöllisesti koko raskauden ajan. Koska tätä asiaa kysytään minulta jatkuvasti, käsittelee tämä kirjoitus vastauksen kysymykseen perusteellisempana versiona.

Kun nainen on raskaana, hänen kehonsa alkaa muuttua. Nämä muutokset valmistavat kehoa synnytykseen ja ne korostuvat mitä pitemmälle raskaus etenee. Paino nousee ja kehon painopiste muuttuu sikiön kasvaessa. Kun tämä tapahtuu, on yleensä seurauksena erilaisia kipuja ja olo tuntuu kaiken kaikkiaan tukalalta. Tässä kiropraktiikka tarjoaa luonnonmukaisen avun. Kun selkärankaa ja sen kautta hermostoa käsitellään, varmistetaan samalla että äidin keho sekä sikiö voivat hyvin ja matka kohti odotettua määränpäätä sujuu mahdollisimman mukavasti.

Erään tutkimuksen mukaan odottavan äidin paino nousee keskimäärin 11-15 kiloa raskauden aikana. Kun pääosa tästä painosta kertyy vatsan alueelle, alkaa se muuttaa selän luonnollista asentoa, korostaen alaselän kaarta eli lordoosia.

Tutkimusten mukaan noin puolet raskaana olevista kärsii alaselkäkivuista jossain vaiheessa raskautta. Tämä on tavallista etenkin raskauden loppuvaiheessa, kun kasvavan sikiön pää painaa selkää ja saattaa ärsyttää iskiashermoa. Niille jotka ovat jo aiemmin kärsineet selkäkivuista, raskauden aika yleensä pahentaa jo olemassa olevia kipuja. Alaselkäkipujen lisäksi myös niska- ja hartiaseudun kipuja sekä painetta lapojen välissä saattaa esiintyä, kun yläselän kaari eli kyphoosi muuttuu kompensoidakseen uudenlaista painonjakaumaa. Eteenpäin siirtyvä painopiste myös aiheuttaa tavallisesti ylimääräistä taakkaa välilevyille ja muille nivelille.

Raskauden aikainen hormonitoiminta alkaa valmistaa kehoa synnytykseen löysentämällä lantion sidekudoksia, jotka osaltaan saattavat aiheuttaa muutoksia normaaliin ryhtiin. Nämä muutokset saattavat myös aiheuttaa tasapaino-ongelmia johtaen erilaisiin kaatumisiin ja kompastumisiin.

Miten siis kiropraktiikka voi auttaa?

Ennen raskautta lantion asento ja ryhti on hyvä tarkistuttaa kiropraktikolla, jolloin mahdollisia raskaudenaikaisia selkäongelmia pystytään ennaltaehkäisemään. Jos kuitenkin selkä on jo ehtinyt raskauden aikana kipeytyä, pystytään kiropraktiikalla turvallisesti helpottamaan selkäkipuja merkittävässä määrin. Näin myös ylimääräisten lääkkeiden määrää pystytään pienentämään ja raskauden eteneminen on vaivattomampaa.

Olen itse hoitanut paljon raskaana olevia potilaita. Usein potilailla on saattanut ennalta olla uskomus että raskauden aikana ei kiropraktikolla voi käydä. Tämä uskomus on tosin pian huomattu vääräksi. Hoitoa pystytään tekemään lähes raskauden loppumetreille asti täysin turvallisesti. Hoitopöytää voidaan säätää niin että raskaana oleva keho saa mukavan asennon. Hoitoa toki yksilöidään raskauden eri vaiheisiin jolloin päästään parhaaseen lopputulokseen.

Synnytyksen jälkeisen kahdeksan viikon aikana kehon sidekudos alkaa jälleen tiukentua. Myös tällöin hoito on tärkeää jotta tiukentuva sidekudos ei muokkaisi kehoa väärään asentoon, johon se on raskauden aikana asettunut. Näin ennaltaehkäistään mm. lihasjännitystä, selkäkipuja ja päänsärkyä jonka kehon virheasento voi aiheuttaa myös tulevaisuudessa.

Kun olen keskustellut asiasta jo synnyttäneiden potilaideni kanssa, olen monesti kuullut sanottavan: ”Olisinpa tiennyt tämän silloin kun itse olin raskaana..”

Älä siis anna harhakäsitysten hallita raskautta koska nyt sinä tiedät.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund