ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Kiropraktisen hoidon bonustuotokset

Julkaistu 10/2012

Olen vuosien saatossa nähnyt omin silmin kiropraktiikan auttavan mitä moninaisimpiin kipuihin ja kolotuksiin. Minua ei enää juuri hämmästytä potilas joka makaa tuskissaan odotushuoneen lattialla jalat penkillä, vain huomatakseen hoidon jälkeen kipujen kadonneen täysin. Varsin tavallista on myös ensimmäisellä käynnillään olevan potilaan kummastelu miten kevyeltä hänen olonsa tuntuu. ”Kuin raskas reppu olisi nostettu selästä”, kuuluu monen ensivaikutelma. Tässä kirjoituksessa tuonkin esiin muutaman poiminnan ns. ”sivuvaikutuksista”, joista potilaani ovat minulle raportoineet. Hoidon vaikutus on aina hyvin yksilöllinen eikä vaikutus ole välttämättä samanlainen kaikilla potilailla.

Pari viikkoa sitten minulla kävi kontrollihoidossa potilas, jonka hoitosuunnitelma oli edennyt jo ennaltaehkäisevään ylläpitovaiheeseen. Hän kertoi että oli aina inhonnut syksyä ja kokevansa olonsa aina synkäksi ja ahdistuneeksi kesän valon alkaessa kallistua syksyiseen pimeyteen. Tänä syksynä häntä ei kuulemma potilasta suoraan lainatakseni ensimmäistä kertaa ”v..tuttanut” yhtään.

Joskus syksyn tulo voi stressata niin että koko keho jäykistyy

Monesti muutenkin kuulen potilaiden kertovan miten esimerkiksi perhe on tyytyväinen kun äiti ei enää rähise lapsilleen niin kuin ennen ja kotona vallitsee ennenkuulumaton harmonia. Monet myös kertovat masennusoireidensa hävinneen. Tämä on selitettävissä sillä että yläniskastamme tulee sympaattisen hermoston eli stressihermoston hermotus. Kun tämä alue on tukossa, voi oireina olla monia piirteitä jotka ovat tunnusmerkillisiä myös masennukselle. Hoidon vaikutus tuntuu tällaisissa tilanteissa niin selvästi, että sitä on usein kuvailtu minulle kuin katseen ja näön kirkastumisena, tuntuen siltä kuin verhot olisi vedetty silmien edestä ja pituutta kehoon lisää.

Erään kerran sain puhelun henkilöltä jolla oli seuraavana päivän tohtorin väitöskirjatilaisuus. Hän kertoi olevansa niin stressaantunut, ettei kykenisi tästä tilaisuudesta selviämään. Kutsuin hänet vastaanotolle jossa tutkimuksessa kävi ilmi että nimenomaan yläniska oli täysin kivikova. Niskan jumien myötä aukenivat myös psyykkiset solmut ja ”väittely” oli sujunut kerrassaan loistavasti. Toinen potilaani taas kertoi miten hänen keskittymiskykynsä, joka oli pitkään ollut kateissa, oli palannut hoidon myötä takaisin, mikä teki palavereista taas istumisen arvoisia.

Eräs potilaani, joka tuli alun perin hoidattamaan juoksemisesta johtuvaa jalkavaivaansa, oli kärsinyt myös masennusoireista. Hän kertoi että samalla kun jalkavaivat olivat hävinneet, oli myös mieli alkanut hoidon myötä kirkastumaan. Bonuksena hän oli alkanut nähdä niin värikkäitä ja vauhdikkaita unia että hänen vaimonsa oli joutunut siirtymään joksikin aikaa sohvalle nukkumaan johtuen potilaan lisääntyneestä kääntyilymisestä unissaan.

Minulle on kerrottu pariinkin otteeseen myös siitä miten ruoka on alkanut hoitosuunnitelman edetessä maistumaan ja ruokahalu palannut, tosin tästä eräs naispuoleinen potilaani ei ollut sittenkään kovin tyytyväinen.. Ei pidä myöskään unohtaa miten refluksitauti joka oli pakottanut erään potilaan jopa nukkumaan öisin istuvassa asennossa, parani yhtä matkaa poistuneiden hartiasärkyjen kanssa.

Myös urheilussa vaikutus tuntuu kun koripalloilija pystyy ponnistamaan korkeammalle, sprintteri reagoimaan nopeammin lähtölaukaukseen ja salilla tulokset nousseet. Mutta esimerkiksi monet golfia harrastavat ovat tunnustaneet miten swingiä on joutunut opettelemaan uudelleen kun yllättävä rentous on vallannut hartiat ja niskan.

Tätä bonusta ei siis kerrytetä vilauttamalla vihreää korttia eikä se napsahda tilille kerran kuussa. Tämä bonus tuntuu jokapäiväisessä elämässä, jokaisella hengenvedolla ja askeleella joka tuntuu kevyemmältä kuin ennen.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund