ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Pää etukenossa ja olkapäät työntyvät eteenpäin – Kannattaako huolestua?

Julkaistu 02/2013

Kuinka monelle meistä on tuttu tilanne jossa tuijotamme päivät pitkät tietokoneen näyttöä pää taipuneena eteenpäin kun tihrustamme tekstiä? Käsi pystyyn!

Kun tällaista työskentelytapaa jatkuu tarpeeksi pitkään, alkaa niska muotoutua väärään asentoon. Tätä asentoa kutsutaan nimellä” Upper Cross Syndrome”.

”Upper Cross Syndromessa” osa lihaksista on heikentynyt ja osa puolestaan lyhentynyt ja kiristynyt. Heikentyneitä lihaksia ovat Serratus Anterior, Keskeinen ja alempi Trapezius sekä niskan syvät flexorit. Lyhentyneitä ja kiristyneitä lihaksia ovat puolestaan iso rintalihas Pectoralis Major, Ylempi Trapezius, kaulan Sternocleidomastoideus sekä kallonpohjan lihakset eli Suboccipital lihakset.

Tästä epätasapainosta johtuva on tyypillinen asento, jossa pää taipuu eteenpäin, olkapäät työntyvät eteenpäin johtuen tiukentuneista rintalihaksista, sekä lapaluut törröttävät ulospäin.

”Upper Cross Syndrome” voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten päänsärkyjä, selkärangan nikamien ja välilevyjen ennenaikaista kulumaa, olkapääongelmia, tenniskyynärpäätä, käsien puutumista ja tunnottomuutta, niskakipua, migreeniä, rannekanavaoireyhtymää sekä jopa alaselkäkipua vain osan mainitakseni.

Jos siis nostit aluksi kätesi pystyyn ja nyt tunnistat tuttuja piirteitä ryhdissäsi, älä kuitenkaan nosta myös toista kättä antautumisen merkiksi. Vaikka ryhdin huonontuminen on yleensä tapahtunut vuosien saatossa, ei tilanteen korjaaminen ole mahdotonta.

Ensimmäinen askel on tunnistaa tilanne ja hakea tilanteeseen korjausta. Ensin kannattaa analysoida ryhti. Tässä kiropraktikkosi voi auttaa sinua ja todentaa ryhtisi heikot osa-alueet, sekä laatia sinulle oman hoito- ja harjoitus-suunnitelman millä kehosi saadaan taas tasapainoon ja ryhti kuntoon.

Mitä aikaisemmin kehon epätasapainoa lähtee korjaamaan, sitä parempia tuloksia saavutetaan ja usein nopeammassa ajassa.


Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund