ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Toimistotyö – Uuden ajan terveysriski

Julkaistu 10/2012

Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään paikallaan istuminen lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydänsairauksiin ja jopa ennenaikaisen kuoleman riski kasvaa. Kuulostaa pahalta eikö vain?

Tämän tutkimuksen mukaan riski sairastua diabetekseen sekä erilaisiin sydänperäisiin sairauksiin ja jopa ennenaikaisen kuoleman riski lähes kaksinkertaistui henkilöillä jotka viettivät päivänsä istuen yhtäjaksoisesti pitkiä jaksoja.

Kyseistä tutkimusta johti Dr. Emma Watson, jonka Diabetes tutkimusryhmä Leicesterin yliopistossa yhdisti 18 eri tutkimuksen tulokset, joissa mukana oli yhteensä 794 577 osanottajaa.

Tutkimuksessa kävi ilmi mielenkiintoisia faktoja, joista päällimmäisenä nousee esiin tieto että tuloksiin ei juurikaan vaikuttanut esimerkiksi kuinka paljon liikuntaa vapaa-aikanaan tutkimukseen osallistujat harrastivat.

Tutkimuksen mukaan aikuisväestö viettää 50-70% valveillaoloajastaan istuen. Kun asiaa tarkemmin ajattelee niin todeltahan se kuulostaa. Ensin aamulla istahdetaan aamukahville, siitä sitten pitkä työpäivä työpöydän ääressä toimistolla, jonka jälkeen illalla rentoudutaan TV:n äärellä. Tai vaihtoehtoisesti voidaan mennä leffaan, teatteriin, lätkämatsiin tai vaikkapa ravintolaan lasilliselle tai syömään ja kulkuvälineenä tietenkin auto tai julkinen liikenne - Ja joka paikassa istutaan eikö vain? Ellei sitten satu käymään huono tuuri paikkojen suhteen..

Vaikka tutkimuksen tulokset kuulostavat varsin äärimmäisiltä, on totta että istuminen ei ole meille luonnollinen asento ja nykyinen istumiseen perustuva työkulttuuri on tuonut mukanaan uusia työperäisiä vaivoja. Tämä ilmenee myös monenlaisina ryhtimuutoksina etenkin yläselässä ja niska-hartiaseudulla. Seuraavassa, myöhemmin ilmestyvässä blogikirjoituksessa, tullaan käsittelemään tarkemmin millaisia ongelmia ja vaivoja nämä yläselän ja niskan ryhtimuutokset voivat meille mukanaan tuoda.

Tätä "riskiä" voi kuitenkin pienentää katkaisemalla yhtäjaksoista istumista esimerkiksi asettamalla toimistossa välillä läppärin sellaiseen paikkaan että joutuu seisomaan, nousta välillä hakemaan kahvia tai kävellä lounaalla hiukan pidemmällä olevaan ravintolaan, sekä yksinkertaisesti tietenkin vähentämällä istuskelua telkkarin äärellä. Myös työergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota sekä puuttua ajoissa alkaviin vaivoihin sekä ryhtimuutoksiin.

Aloita siis keventämään riskialtista elämääsi ja nouse ylös tuolistasi.

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund