ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Unettomuus

Julkaistu 09/2012

Unen tarve on hyvin yksilöllinen ja riittävän unen määrä on hyvin erilainen eri ihmisillä. Unen määrä ja laatu voivat myös vaihdella suurestikin samalla henkilöllä elämän eri tilanteissa. Usein kuulee että pieni lapsi nukkuu huonosti ja tästä syystä valvottaa myös vanhempiaan. Kun lapsesta tulee teini-ikäinen, tuntuu nuori nukkuvan jatkuvasti. Taas vanhemmiten ihmiset usein muuttuvat huonommiksi nukkujiksi. Myös vuodenaika saattaa vaikuttaa ja monesti kesällä valon lisääntyessä ihminen tuntee itsensä pirteämmäksi vähäisemmälläkin unella.  

Kaikki meistä ovat kärsineet ainakin satunnaisesti unettomuudesta, mutta entä sitten kun unettomuudesta tulee kroonista?

Unen laadulla ja määrällä on suora yhteys hyvinvointiimme. Eräs tärkeä tekijä unen laadun pilaajana voi olla stressi. Normaalirytmissä stressihormonin eli kortisolin eritys lisääntyy iltaa kohti tultaessa kun taas yöllä se vähenee.  Jos unen laatu on huonoa, stressihormonitasot ovat koholla sekä yöllä että päivällä. Jatkuva kohonnut kortisolipitoisuus vaikuttaa tuhoisasti aivoissa vaikuttaen esimerkiksi immuniteetin sekä muistin heikkenemiseen. Jatkuva unirytmin häiriintyminen aiheuttaa ongelmia muuhunkin hormonitoimintaan kuten kasvuhormonin tuotantoon sekä ruokahalua ja kylläisyyttä säätelevien hormonien eritykseen. Liian vähäinen uni voi siis johtaa lihomiseen.

Olen monta kertaa potilaan alkutilannetta kartoittaessani kuullut potilaan kärsivän unettomuudesta. Usein tähän liittyy jatkuvaa väsymystä, päänsärkyä, huimausta ym. Kun potilaan niskaa on tutkittu, on havaittu että potilaan yläniskassa on liikerajoitteita eli niska on ns. jumissa. Ihmisen yläniskasta tulee myös sympaattisen eli ”stressihermoston” hermotus. Kun niska siis jumittaa, jatkuu krooninen stressireaktio ja näin ollen aiheuttaa unettomuutta. Varsin tavallista onkin että potilas kertoo ensimmäisen hoidon jälkeen olleensa todella väsynyt ja nukkuneensa kuin tukki.

Kehotan yleensä potilaitani juomaan paljon vettä hoidon jälkeen koska heidän aineenvaihduntansa kiihtyy hoidon seurauksena. Tämä voi johtaa myös päinvastaiseen reaktioon:

Kerran kysyin eräältä potilaaltani hänen ensimmäisen hoitonsa jälkeen että oliko hän nukkunut hyvin. Tähän potilas vastasi että ei todellakaan, vaan asia oli ollut lähinnä päinvastoin. Kun tätä kummissani ihmettelin, vastasi potilas minulle: ”Kun sä käskit mua juomaan paljon vettä niin mä join niin paljon että mun oli rampattava vessassa koko yö..”

Simo Poutanen
10/2024

Kiropraktiikka ja koliikki: Vauvan itkun piilevien syiden hoitaminen

Vauvan koliikki on jo pitkään saanut vanhemmat tuskastumaan. Koliikkia esiintyy jopa 21%:lla vauvoista ja koliikki on yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi vanhemmat kääntyvät lääkärin puoleen vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Vaikka koliikin tarkka syy on edelleen epäselvä ja monet eri tekijät saattavat vaikuttaa siihen, tutkimukset viittaavat siihen, että koliikki saattaa liittyä vauvan kehon toimintaan, erityisesti yläkaularangan alueella.

Tästä tekstistä löydät tietoa koliikista uudenlaisesta näkökulmasta ja opit myös laajemmin vauvan epämukavuuksien syistä ja hoitamisesta.

Rosita Aflatuni
Rosita Aflatuni
Kiropraktikko, D.C.
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni