ViaVital Blogi

Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.

Uuden vuoden lupauksissa terveempi elämä - onko tuttua?

Julkaistu 01/2014

Tammikuu lähenee loppuaan ja sen myötä monen lupaukset uudesta, ja ah niin kunnollisesta elämäntavasta. Joku on ollut tipattomalla, toinen karkkilakossa ja kolmas aloittanut salilla käynnin - neljättä kertaa. Myös lehdet pursuavat ihmedieettejä jotka lupaavat tuloksia hetkessä joita on pitänyt kokeilla. 

Mitä sitten tästä kaikesta sitten loppujen lopuksi realisoituu elämänmuutokseen asti?

Joulunpyhien notkuvien herkkupöytien jälkeen "terveellinen elämäntyyli" kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta ja into piukassa aletaan lunastaa tehtyjä lupauksia. Silti monella tämä uusi elämänvaihe kestää vain harmillisen vähän aikaa. Yksi toisensa jälkeen lupaukset alkavat lipsua ja vähä vähältä valutaan takaisin samaan arkeen mistä kirkkain silmin alkuvuodesta vannottiin noustavan.

Mitä sitten tehdään väärin kun hyvät aikeet kestävät vain vähän aikaa tai taipuvat ensimmäiseen vastoinkäymiseen?

Eri ihmisillä on eri syynsä mutta ne voidaan yleensä tiivistää muutamaan perusseikkaan:

Moni asettaa itsellensä aluksi liian kovat tavoitteet, ja kun ensimmäisen viikon aikana käydään viisi kertaa viikossa salilla, ei yksinkertaisesti jaksa enää. Myöskään jos tuloksia ei heti ala tulla, voi ajatella että miksi vaivautua ollenkaan. 

Myös tammikuun ajan kovat pakkaset ja pimeys voivat tehdä kotisohvalle lysähtämisen houkuttelevammaksi kuin rämpimisen lumipyryssä juoksumatolle hikoilemaan. Kun yksi treeni jää väliin, on paljon helpompi jättää toinenkin. Ja ennen kuin huomaakaan, on treenitauko venähtänyt kuukauteen. Sen jälkeen onkin helppo tuudittautua ajatukseen että jatkaa taas keväämmällä ja juuri sopivasti rantakuntoon kesää varten.

Myös tiukka ehdottomuus on iso kompastuskivi. Uuden vuoden hengessä päätetään tehdä ehdoton ei kaikille herkuille mutta lopulta makeanhimo vie voiton. Ja sitten ahmitaankin koko menetetyn ajan edestä. Samaa suuntausta on myös havaittu joillakin tipatonta viettävillä.

Miten sitten pystyisi saamaan uuden elämäntavan säilymään?

Tätä asiaa on monessa yhteydessä pohdittu, mutta mitään varsinaista viisastenkiveä ei asiaan ole löydetty. Paras neuvo on edetä pikkuhiljaa ja antaa itselleen anteeksi satunnaiset lipsahdukset. Jos joskus sortuu suklaapatukkaan kesken dieettijakson, ei se ole kuolemanvakava asia. Paras silloin vain nauttia herkusta vailla huonoa omaatuntoa ja jatkaa seuraavana päivänä niin kuin sortumista ei olisi tapahtunutkaan. 

Myös silloin tällöin voi skipata treenin ja jäädä hyvillä mielin TV:n äärelle. Kunhan muistaa sitten jatkaa liikuntaa vaikka seuraavana päivänä.

Tärkeintä on, ettei syyllistä itseään satunnaisista lipsahduksista, koska yhden treenin väliin jättäminen tai satunnainen herkkuhetki ei juuri tunnu isossa mittakaavassa. Jos sortuu, niin ottaa sitten sen hetken rennosti. Koska mikä onkaan suurempaa tuhlausta kuin pitää herkutteluhetki tai olla hetki sohvaperunana ja olla sitten nauttimatta siitä.

Kestäviä tuloksia alkaa tulla vasta siinä vaiheessa kun ns. terveempi elämä muuttuu lyhyestä pyrähdyksestä tottumukseksi. Tutkimusten mukaan tähän menee neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen. 

Sen huomaa siinä vaiheessa kun tekee mieli jotain hyvää ja mielikuviin nousevat munkkipossun sijasta tuoreet hedelmät ja marjat, tai sohvalla istuessa kaipaakin TV:tä enemmän liikunnan tuomaa hyvän olon tunnetta.

Nyt siis kaikki tarkkoina, helmikuu kurkkii jo nurkan takana..

#arki #ravitsemus #liikunta #terveys #elämäntapamuutos

Simo Poutanen
10/2023

Liike on lääke

Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ilari Peltomäki
Kiropraktikko, MChiro (Hons)
09/2022

Liikkuvuuden tasapaino

Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Ilari Peltomäki
04/2022

Kiropraktiikka hyödyttää golfareita monella tavalla

ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.

Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman? 

Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.

Ilari Peltomäki
07/2021

Paranna hengittämistäsi kiropraktiikalla

Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.

Jasmin Aflatuni
03/2020

Miten voit vaikuttaa immuniteettiisi oikealla ravinnolla ja miten kannattaa syödä jos sairastuu

Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.

Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.

Therese Österlund